Ceahlau editia a IV a, 5-7 aug 2011

Ghidandu-ne, sau nu, dupa scrierile domnului Luca Dumitre: “ Toti acei care au urcat muntele Ceahlau raman cu o dorinta fierbinte in sufletul lor, de a-l mai urca si alta data” iesirea anuala in masivul Ceahlau a ajuns la editia a IV – a in anul 2011.

Dupa ce lista cu masinile a fost trimisa de catre cel mai cel sef de trib, Mihai (Mytzi) si dupa ce rucsacii au fost pregatiti de plecare ne-am aruncat in masini si am luat directia Neaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamt pentru a “vedea flora si barajul” Ceahlaului. Fiecare masina a plecat la ora stabilita de pasageri si sofer, urmand ca regruparea sa se faca la Straja (la locul de campare) de vineri seara 5.08.2011, astfel: masina 1 – Mytzi/ Andreea/ Sandra/ Ramona Rosu/ Vio; masina 2 – Igor/ Igor Cepoi/ Popicu/ Cristina Constandache/ Muppets; masina 3 – Vali/ Cristina M/ Alina/ Diana (Sury); masina 4 - Madalina Argaseala/ Delia/ mama Jeni/ Mihai Mitan.

 

Cateva cuvinte despre Masivul Ceahlau, este cel mai inalt munte din Muntii Bistritei. Cel mai inalt varf din Ceahlau este Ocolasul Mare (1907m) dar accesul pe acest varf este interzis, aria acestuia fiind declarata rezervatie stiintifica. Astfel cel mai inalt varf din masivul Ceahlau accesibil celor ce iubesc muntele este varful Toaca. Varful Toaca nu este cu mult mai jos ca altitudine decat Ocalasul Mare el masurand 1900m si cu toate acestea varful Toaca este cel care pare mai inalt.

 

Se spune ca Ceahlaul s-a facut din porunca imparateasca. “Dorind ai apara pe locuitorii acestor locuri de hoardele barbare venite de la Rasarit, imparatul roman Traian, cuceritorul Daciei, a dat porunca sa se inalte acest munte pentru a pune o stavila in calea navalitorilor. Pentru a fi dusa la indeplinire porunca imparateasca, au fost adunati toti robii luati de la Decebal, carora li sa adus la cunostinta greaua incercare la care trebuiau sa faca fata. Trebuiau sa aduca si sa aseze, pe locul viitorului munte, piatra peste piatra, stanca peste stanca, pana cand gramada se va fi ridicat suficient de inalta pentru a-l multumi pe imparat. Truda a fost cumplita. Cei mai multi au pierit datorita epuizarii dar, in final, porunca a fost indeplinita. Imparatul, multumit de cele facute, a cerut ca in varful muntelui sa fie asezata o toaca.

Un soldat a primit porunca sa stea de straja si sa bata toaca ori de cate ori o vedea navalind vrajmasii, spre a vesti pe locuitorii din vale. Aceasta pana intr-o zi, cand o sageata vrajmasa il rapuse pe soldat si nu mai avu cine bate toaca. De atunci s-au pornit dusmanii pe tara ca roiul.  

 

Si dupa cum se spune, sa revenim la oile noastre, noaptea am petrecut-o in corturi pe malul Bistritei (unii dintre noi chiar in cortul nou, primit cadou si cu trepiedul in brate:D) aceeasi locatie ca si anul trecut 2010. In dimineata de 6.08.2011 am pornit cu masinile spre Statiunea Durau cu o mica oprire la o belvedere unde am facut poze si am mai adaugat o bila alba in tolba faptelor bune, colegii prezenti cunosc mai bine situatia (s-a gasit o geanta pe care am inapoiat-o posesoarei).

 

Ajunsi in Statiunea Durau, dupa ce baietile s-au cam chinuit sa gaseasca un loc bun de parcare am pornit in traseu: Durau - Cabana Fantanele (1220m alt.) - Cabana Dochia(1790m alt.) – marcaj banda rosie, 4h. Pentru ca erau zilele muntelui Ceahlau ne-am intalnit pe traseu cu foarte multa lume, majoritatea au urcat pentru a merge la schitul de pe munte ridicat aici in anii  ’90. La cabana Fantanele am facut pauza de masa si ne-am pozat cu peisajul incantator si cu cabana, evident. Dupa repetate opriri scurte de admirat si pozat, am ajuns la Cusma Dorobantului unde am poposit nitel mai mult (necesita un numar mai mare de pozne:P), de aici pana la cabana Dochia mai aveam in jur de 40 min. Locul de campare se gaseste la aproximativ 10 minute de cabana, dupa ce cu greu am gasit un loc de campare cat de cat bun de dormit am mers sa bem o bine meritata bere la Dochia si desigur sa cantam, cantare sustinuta de Igor Cepoi si de nelipsitele noastre lalaieli (piese da rezistenta fiind “Lugu lugu” ). Cand inserarea s-a lasat peste Ceahlau ne-am strans cu totii pe langa corturi, pe langa vinul de la Mitesti, si am continuat, desigur, sa lalaim dar data aceasta l-am avut ca ajutor si pe Vali al nostru cel cantator (sau cantaret, dupa caz :P).

 

Duminica, cei mai vrednici dintre noi s-au trezit pentru a merge sa vada cel mai frumos rasarit pe Varful Toaca (unii se chinuie de 3 ani sa-l vada, altii l-au vazut si anii trecuti) si nelipsita mare alpina (Fenomen meteo ce se manifesta dimineata la baza muntelui, in vale, se observa inainte ca plafonul de nori sa se risipeasca, iti taie rasuflarea). Dupa ce ne-am trezit cu totii si Igor ne-a cantat de buna dimineata, am mancat pentru a prinde forta necesara pe traseul de intoarcere si la drum pe traseul cabana Dochia – Cascada Duruitoarea – Statiunea Durau, 4h. Pe anumite portiuni de traseu unde era necesar un adevarat ghid, ne-am bucurat de indrumarile Andreei si de indicatiile ei cu privire la locurile ce ii erau atat de “cunoscute” (ex. de invataturi de la ghid: tourist come come faster; look the forest is beautiful si multe altele de acelas gen).

 

Pentru ca am fost invitati la masa in Pipirig, Pataligeni de catre familia Alexandrei Capra si din lipsa de timp am refuzat cu parere de rau invitatia, mare ne-a fost mirarea cand in statiunea Durau am vazut 4 oameni ce cautau cu privirea tricouri cu sigla ATGR sau chipuri cunoscute de acum 1 an de zile de la minunata vizita monomica la Pipirig la familia frumoasa si primitoare a colegei noastre.

 

Asa cum ne-au si spus, pe principiul “Daca voi nu ne vreti noi va vrem” a venit moara la sac, cu eclere si sirop de visine miammmmm, dupa ce am povestit si ne-am pozat cu aparatul foto al lui Mytzi asezat pe trepiedul,  noun nout, al aceluias stapan, am plecat in lunga calatorie spre Bucurestiul nostru fara creste si fara prea mult farmec.

 

Cu speranta ca o sa va placa acest articolul, promis de ceva timp lui Mytzi, va pup si va invit sa scrieti si voi despre drumetiile pe care le faceti.

 

Scris de Alina Tudor

 

 

FacebookTwitterYoutubeShare on Google+

Contul tau

Autentificare membru:

Evenimente

Niciun eveniment viitor!

Newsletter

Introdu numele, adresa ta de e-mail si selecteaza una sau mai multe grupe pentru a fi tinut la curent cu ultimele noutati!
captcha 

Built with HTML5 and CSS3 Copyright © 2013 Asociata Turistica Ghizii Romaniei