Montaniada

MONTANIADA este cel mai ambitios proiect organizat de ATGR. Incepand cu anul 2008, evenimentul a avut loc in fiecare an, devenind o traditie in randul iubitorilor de munte si nu numai. Ajungand la a cincea editie, proiectul urmarestesa mobilizeze tineretulpentru protejarea mediului inconjurator, un stil de viata sanatos si activ, practicarea ecoturismului montan, voluntariat.

Justificarea proiectului

In calitatea noastra de administratori ai acestei planete, suntem cu totii responsabili pentru functionarea sa armonioasa. Planeta noastra este fragila si o schimbare aparent insignifianta poate avea consecinte majore.  Intr-o lume in care padurile se deterioreaza, calitatea aerului scade, tot mai multe specii de plante, pasari si animale sunt pe cale de disparitie, iar resursele se diminueaza continuu, prin proiectul MONTANIADA dorim sa insuflam un strop de constiinta in favoarea unei lumi mai sanatoase si mai curate pentru noi toti.

Convinsi ca atat viitorul nostru, cat si viitorul planetei sunt in mainile noastre, propunem ca, respectand natura si echilibrele sale, sa facem impreuna un pas catre o viata mai lunga si mai sanatoasa.  Adoptarea unor obiceiuri de viata in care practicarea unor activitati fizice in aer liber se intalneste cu preocuparea pentru un turism responsabil si prezervarea calitatii mediului inconjurator reprezinta credo-ul nostru pentru o lume armonioasa si durabila. In acest sens, pledam si actionam pentru constientizarea, de catre tineri, a importantei de a avea o viata sanatoasa intr-un corp sanatos si intr-un mediu sanatos, precum si pentru sensibilizarea lor privind problemele de mediu, locul pe care il ocupa omul in raport cu natura si necesitatea implicarii active in actiuni de protectie a mediului inconjurator.

Proiectul MONTANIADA a pornit de la convingerea ca tinerii reprezinta o resursa esentiala pentru dezvoltarea societatii umane, iar forta lor mobilizatoare, prospetimea ideilor lor, entuziasmul lor pot fi canalizate, consolidate si valorificate printr-o participare efectiva la crearea lumii de maine.  Invatand impreuna, de astazi, ca fiecare are un rol de jucat in modelarea viitorului acestei planete, ca depinde de fiecare din noi ca generatiile de maine sa poata trai inconjurate de natura, le deschidem tinerilor o poarta a comunicarii armonioase si a participarii comune la constructia unui durabil viitor verde al Planetei Albastre.

Din pacate, in societatea moderna tinerii tind sa petreaca tot mai mult timp izolati si sa aleaga ca forma de petrecere a timpului liber activitatile indoor si in mod special a celor care presupun utilizarea calculatorului. Implicit, acestia subestimeaza importanta si frumusetea petrecerii timpului in aer liber, a practicarii turismului montan. Totodata, trebuie inteles faptul ca practicarea turismului in natura presupune respectarea legilor acesteia.

2012 este Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii. Este o ocazie pentru noi toti de a reflecta asupra faptului ca speranta de viata a cetatenilor europeni este in continua crestere si ca, in acelasi timp, acestia imbatranesc in conditii bune de sanatate - oportunitati pe care ar trebui sa le valorificam.

Imbatranirea activa le poate permite celor din generatia „baby boom” si persoanelor varstnice de maine:

  • sa ramana in campul muncii si sa-si impartaseasca experienta indelungata;
  • sa joace in continuare un rol activ in societate;
  • sa duca o viata cat mai sanatoasa si implinita. 

In plus, intr-o societate in care numarul persoanelor varstnice este in crestere, imbatranirea activa este esentiala pentru a mentine solidaritatea dintre generatii.

Proiectul Montaniada raspunde tocmai acestor “deficiente” ale conceptiei tinerilor de astazi, propunandu-si sa ofere acestora, prin intermediul unor forme de turism organizat, posibilitatea de a relationa cu alti tineri dornici de cunoastere, aventura si dobandire a sanatatii prin sport. Tinand cont de faptul ca viitorul este in mainile lor, tinerii trebuie sa inteleaga si sa fie motivati sa pastreze mediul inconjurator curat si sa contribuie la conservarea si protejarea ecosistemului.

De asemenea, proiectul Montaniada raspunde si nevoilor pe care tinerii le au la inceputul carierei lor, fiind un program ce isi propune sa contribuie la formarea tinerilor, dandu-le si posibilitatea punerii in practica a conceptelor teoretice invatate.

FacebookTwitterYoutubeShare on Google+

Contul tau

Autentificare membru:

Evenimente

Niciun eveniment viitor!

Newsletter

Introdu numele, adresa ta de e-mail si selecteaza una sau mai multe grupe pentru a fi tinut la curent cu ultimele noutati!
captcha 

Built with HTML5 and CSS3 Copyright © 2013 Asociata Turistica Ghizii Romaniei