Vivianitul din lacul Bolatau

Vivianitul din lacul Bolatau- una din descoperirile stiintifice ale momentului

 

Lacul de un albastru angelic este situat in comuna Sadova, si apartine din punct de vedere geologic unitatii sisturilor negre ( complexul sistos cu sferosiderite, complexul sistos cu lidiene, complexul gresiilor cu glauconit) din zona flisului Carpatilor Orientali.

Lacul Bolatau-Feredeu reprezinta o cuveta lacustra formata prin bararea unor vai montane de catre alunecari de teren de mari dimensiuni din muntii flisului.

Sedimentele lacustre au fost studiate de catre hidrologi, geologi si glaciologi, care au facut o descoperire stiintifica importanta pentru tara noastra: au descoperit Vivianit in sedimentele lacustre ale lacului. Vivianitul este denumit popular si : ,, Pamant albastru feros’’, ,, Mulinit’’ sau ,, Albastru de Berlin natural’’ si este un mineral rar. Acesta este denumit din punct de vedere chimic ca fiind Fosfat de fier hidratat si are formula chimica: Fe 3( PO4)2.2 H2O.

Numele acestui mineral vine de la numele mineralogului englez John Vivian, cel care l-a descoperit pentru prima data.

Vivianitul cristalizeaza in sistem monoclinic( in sistemul de coordonate care are doua unghiuri drepte si un unghi diferit de 90 ̊). Acesta se gaseste in natura sub forma de cristale prismatice sau tabulare si cateodata sub forma de agregate sau mase cristaline,cu cristale dispuse radiar. Vivianitul de obicei este verde sau albastru intens , are o duritate de 2 pe scara lui Mohs alaturi de Halit si Clorit si este folosit ca agent de colorare.

Pana in prezent s-a crezut ca acesta ar exista in cantitati mici in Ilba, Sacaramb si Rosia Montana, dar studiile realizate de Cirques & Lakes and Climate Changes , au reusit sa descopere acest mineral care ii da o culoare deosebita lacului… conferindu-i o nota de mister.

Cercetatorii stiintifici au facut un demers pentru ca acest lac impreuna cu Iezer Sadova sa fie declarate rezervatie stiintifica si ulterior trecute pe lista obiectivelor naturale care ar putea fi vizitate de turistii din lumea intreaga.

Surse: 

Lacurile Bolatau si Iezer www.limnology.ro

Vivianitul www.minerals.ro

Curs de geologie generala

Scris de Andreea Rangu

 

FacebookTwitterYoutubeShare on Google+

Contul tau

Autentificare membru:

Evenimente

Niciun eveniment viitor!

Newsletter

Introdu numele, adresa ta de e-mail si selecteaza una sau mai multe grupe pentru a fi tinut la curent cu ultimele noutati!
captcha 

Built with HTML5 and CSS3 Copyright © 2013 Asociata Turistica Ghizii Romaniei