Era glaciara - Anii 2014-2055 ani pregatitori pentru Anthropocen

 

Anii 2014-2055 ani pregatitori pentru Anthropocen

 

Puterea uluitoare a ghetarilor de a sculpta peisajul, ne va oferi o imagine scanteietoare de un alb orbitor, iar crestele zimtate si haurile inghetate vor starni o sumbra fascinatie a unei lumi mirifice numita Terra.

Anul 2014 este inceputul perioadei interglaciare, care va dura pana in 2055, an in care incepe era glaciara , asa sustin specialistii de la Observatorul Pulkovo din Rusia ,astfel perioada interglaciara a fost confundata cu incalzirea globala din cauza unor fenomene asemanatoare( cresterea nivelului oceanelor si marilor, cresterea temperaturii etc).

Inclusiv Astrofizicianul Milan Milankovitch conform teoriei care ii poarta numele, a formulat un model matematic comprehensiv pe baza caruia a calculat diferentele latitudinale dintre expunerea la Soare a Pamantului si temperatura corespunzatoare de la suprafata sa, coreland aceste modificari cu venirea si retragerea Erelor Glaciare.

In teoria sa s-a folosit de trei parametri:

-         Variatii ale  excentricitatii orbitale a Pamantului,

-         Modificari de inclinatie ale unghiului format intre Pamantul si planul orbitei acestuia,

-         Precesiunea( modificarea directiei axei de rotatie a Pamantului, astfel incat sa se contureze un cerc pe sfera celesta de-a lungul unei perioade de timp.

Aceasta teorie a fost preluata de National Research Council of the U.S. pentru studierea evolutiei schimbarilor climatice si pentru aflarea venirii noii ere glaciare( face parte din procesul ciclic al Terrei)

In ceea  ce priveste continentul nostru , aici au existat patru glaciatiuni: Gunz,Mindel, Riss si Wurm, martori fiind Alpii cu Mer de Glace si Matterhornul, care sunt niste frumuseti hipnotice, ce domina suverane peisajele alpine.

Pana in anul 2055 Terra se va raci constant si datorita variatiilor magnetice ale astrului, ce modifica temperaturile plasmei solare, desi temperatura din interior este  constanta, conform cercetatorilor americani.

In 2055 Terra va intra in Era Glaciara ,,Antropocen’’(termen folosit de castigatorul premiului Nobel pentru chimie Paul Crutzen si de alti oameni de stiinta).

In viitor Terra va fi ecoul inghetat al vocii neauzite a lui Dumnezeu, pamantul nu va mai fi nici o amintire, nici macar o farama ce si-a clipit in trecut in tacere oceanele albastre, vom privi in miile de oglinzi cristaline ce reflecta limpezimea cerului , dar nu vom gasi nici o oglinda in care sa se vada planeta albastra.

 

Surse:

BBC

www.descopera.ro

Pravda.ru

Incomemagazine.ro

Climate Changes( USV).

 

 

 

FacebookTwitterYoutubeShare on Google+

Contul tau

Autentificare membru:

Evenimente

Niciun eveniment viitor!

Newsletter

Introdu numele, adresa ta de e-mail si selecteaza una sau mai multe grupe pentru a fi tinut la curent cu ultimele noutati!
captcha 

Built with HTML5 and CSS3 Copyright © 2013 Asociata Turistica Ghizii Romaniei